De danske Big Bands

The Danish Big BandsMusik er et meget bredt emne. Der er rigtig mange former for musik, og der er endnu flere meninger om, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Jazz er blot en lille del af hele musikkens store verden, men selvom jazz udgør en lille del, er det i sig selv et rigtig stort emne. Jazzen har udviklet sig siden sin oprindelse i 1800-tallet, og man kan derfor dele det groft op i nogle perioder.
Fra omkring 1920 til 1960 var der en stor musikalsk udvikling inden for den arrangerede swingmusik for større orkestre, hvilket primært er Big Bands. Big Bands er ligeledes fremme den dag i dag, hvor man siden cirka 1995 har set en retro-bevægelse inden for flere dele af jazzen.

Som standard består et Big Band af 17 musikere, men det kan dog også sagtens være anderledes. Af disse 17 mand er der to altsax, to tenorsax og en barytonsax. Der er fire tromboner i form af tre tenorbasuner og en basbasun. Derudover er der fire trompeter og fire musikere i rytmegruppen, der spiller på trommer, klaver, guitar og bas. Dog bør det nævnes, at et Big Band sagtens kan være opstillet på anden vis.

Det første Big Band i Danmark blev dannet i 1956 af trompetisten Ib Glindemann. Dette Big Band har senere dannet grundlag for det professionelle Radioens Big Band, der er støttet af Danmarks Radio. I en periode har støtten dog været holdt tilbage, hvorfor bandet selv har måtte finansiere sin overlevelse, indtil DR igen begyndte sin støtte igen. Igennem 1980’erne og 1990’erne så man endnu flere lokale og amatør Big Bands blive dannet i de større byer. Mange af disse bands lever stadig den dag i dag.

De danske Big Bands kan ofte opleves rundt omkring i landet til diverse arrangementer og event, som for eksempel sommerfester, markeder, festivals og så videre. Så der er skam god mulighed for den almindelige dansker for at opleve traditionel jazz.

Leave a Reply