Historien om jazzmusik

The history of jazz musicOprindeligt er jazzmusik en blanding af europæiske og afroamerikanske musiktraditioner. Nogle af de arter, der er blevet blandet sammen er blues, ragtime og gospel. Jazzmusikkens oprindelse var allerede i 1800-tallet i de sydlige stater i USA. Det blev spillet på brugte musikinstrumenter, som man kunne købe til billige penge stort set alle steder, og derfor kunne alle have råd til at spille det, som man i dag kender som jazz. Sydstaterne tabte Den Amerikanske Borgerkrig i 1865, og det medførte, at en masse militærorkestre blev nedlagt, og derfor kom disse billige instrumenter altså på markedet. Noder var derimod utroligt dyre, og musikundervisning kunne kun middelklassen og overklassen betale sig til. Derfor blev jazzen spillet på gehør, og hvis man ville med i et orkester, krævede det altså, at man kunne spille på denne måde. Måske er det derfor, at man stadig i dag ser, at improvisation fylder en stor del i jazzmusikken.

Her i Europa begyndte man først at høre noget til jazz efter 1. Verdenskrig, der bekendt sluttede i 1918. På dette tidspunkt kom der grammofonplader med jazz fra USA, og der begyndte også at komme amerikanske musikere til Europa, der spillede jazz. Derved begyndte europæerne også at spille jazz, og store komponister begyndte at skrive inden for musikstilarten. Heriblandt kan nævnes Stravinskij og den danske Niels Viggo Bentzon.

Som med så meget andet nyt, som kommer til verden, var der dog også modstandere af jazzen i Europa. I mange lande var især den politiske højrefløj imod denne slags musik. De mente, at det var vulgært og noget “negermusik”. Inden for nazismen oplevede man, at jazzmusik blev forbudt og udløste straf i 1930’erne. Den nye slags musik blev dog etableret ganske hurtigt i Europa, og under 2. Verdenskrig blev det rigtigt populært med jazz. På dette tidspunkt begyndte man at spille ud fra noder, hvor der var indlagt improvisationer, som man kender det i dag.

Leave a Reply