Hvad er jazz?

What is jazzJazz er en form for musik hvilket er noget de fleste mennesker er klar over. De fleste har nok en eller anden idé om, hvad jazzmusik er for noget, og alle har helt sikkert en holdning til det. Der findes mange forskellige musikarter, og det kan måske være svært at finde ud af, hvad der lige helt præcist kendetegner de forskellige stilarter. Jazz er ikke lige den stilart, som bliver spillet mest i for eksempel radioen, så derfor kender den almindelige dansker nok ikke så mange detaljer om denne slags musik.

Jazz er en rytmisk musikstilart. Den opstod tilbage i 1800-tallet i det sydlige USA hos den farvede befolkningsgruppe. Det er derfor en stilart, som stammer fra flere hundrede år tilbage. Derfor er det også meget naturligt, at jazzmusikken har udviklet sig og været igennem flere stadier gennem tiden. Som effekt af dette kan jazzen dels op i flere hovedperioder og variationer. Det har dog altid været en meget aktiv musikstilart over hele verden.

Jazzmusik spilles oftest på akustiske instrumenter, men der har desuden været brugt elektriske instrumenter siden 1970’erne. Indenfor jazzens verdens finder man ligeledes sange indenfor blues og evergreens. Som en del af udviklingen indenfor stilarten har man set flere forsøg og eksperimenter med at blande jazz med andre musikstilarter. Ud af dette er der kommet blandt andet jazz-rock, jazz-funk, latin,jazz og soul-jazz.

Så selvom jazz blot er et lille kapitel inden for musikkens verden, er det et meget bredt emne. Det har en lang historie med sig med en masse udvikling op gennem tiden. Det er en meget populær stilart, som man kan høre på diverse klubber, men også på festivaler landet over og verden over. Det er en stilart, der ikke er så udbredt i Danmark i forhold til for eksempel pop og rock, men rigtig mange bliver positivt overrasket, når de for alvor hører jazzmusik første gang.

Leave a Reply