Store jazzmusikere gennem tiden

Great jazz musicians through timeJazzmusikken går mange år tilbage i historien. Det startede som en genre inden for musik, som alle og enhver kunne spille i det sydlige USA blandt den farvede del af befolkningen. Instrumenterne var billige, da mange militærorkestre blev nedlagt grundet nederlaget til sydstaterne i Den Amerikanske Borgerkrig. Noder og undervisning var derimod dyrt, og derfor spillede man på gehør. Det er først senere, at det er blevet til en professionel branche, for dengang var det mere noget, befolkningen spillede. Men det er klart, at jazzen har en lang historie bag sig. Musikstilarten havde sin oprindelse for flere hundrede år siden, men den kom dog først til Europa ved slutningen af 1. Verdenskrig.

Da jazz-genren kom til Europa, lod flere store klassiske komponister sig påvirke af den svingende musik. Her kan nævnes Igor Stravinskij, Maurice Ravel og endda også danske Niels Viggo Bentzon. Når man nu er ved de danske personligheder, kan der inden for jazz-verdenen også nævnes pianisterne Leo Mathisen og Børge Roger Henrichsen samt violinisten Svend Asmussen, der var med til at etablere jazzen i Danmark på trods af en generel modstand i Europa. Det var især den politiske højrefløj, der var stærk modstander af den nytilkomne musikstilart, som man i dag kender som jazz.

Under 2. Verdenskrig blev jazzen for alvor populær. Nu begyndte man at spille med noder, hvor der var improviserede soloer, sådan som man ligeledes gør det i dag. Man begyndte også i stor grad at spille i Big Bands, og et af de kendte bands var Glenn Miller’s, Benny Goodman’s, Count Basie’s og Duke Ellington’s Big Band. Det første Big Band i Danmark blev dannet i 1956 af Ib Glindemann, og dette band blev senere til Radioens Big Band, som han ledte sammen med bassisten Erik Moseholm.

Derudover kan der blandt de europæiske jazzmusiker nævnes Jesper Thilo, Ole Kock Hansen, Jan Johansson, Django Reinhardt, Niels Richard Hansen (Ricardo) og Jamie Cullum.

Leave a Reply