Typiske instrumenter inden for jazz

Typical instruments in jazzMusik er et meget bredt emne. Musik fylder en kæmpe del af menneskets hverdag, og rigtig mange tænker slet ikke over, hvor meget det egentlig fylder. Musik kan også være rigtig mange ting. Der er meget langt fra den ene fløj til den anden inden for musikkens verden. Det fascinerende ved alt musik er, at forskellige lyder kan komme til at lyde som det, man kalder for musik. Det kan få alle følelser frem i mennesket på én gang, selvom der i princippet kun er tale om lyde.
Endnu mere fascinerende er de instrumenter, som så kan lave denne musik. I princippet kan alle instrumenter bruges til alle slags musik. Men derfor ses naturligvis ofte de samme instrumenter indenfor en bestemt genre.

Inden for jazzen er der derfor også nogle instrumenter, der er typisk for denne stilart. Når man siger ordet “jazz”, tænker mange først og fremmest på en saxofon, og en saxofon er da også et klassisk jazzinstrument. Saxofonen er en træblæser, og den findes i forskellige udgaver; for eksempel altsax, barytonsax og tenorsax. Saxofonen har en helt unik klang, der passer rigtig godt til jazz, swing og blues. En anden træblæser, som man kan forbinde med jazz, er en klarinet.
Derudover vil man typisk finde messinginstrumenter, når der spilles jazz, og oftest er det trompeter og basuner, der er tale om. Disse instrumenter benyttes ligeledes i mange andre sammenhænge, men de kan altså også findes inden for jazz-genren. Basuner, der også kaldes tromboner, indebærer både tenorbasuner og basbasuner.

Rytmegruppen er vigtig for et jazzorkester. Her vil man typisk finde trommer, klaver, guitar og bas. Det er dem, der er bunden i hele orkestret. De skal holde rytmen, og de sætter akkorden og tempoet. Det er rigtig vigtigt for ethvert orkester, at der er en “bund”, man kan støtte sig til, der ligger fuldstændig fast på rytmen og tempoet.

Leave a Reply